Sötétségben - Star Trek (Star Trek Into Darkness, 2013)

írta: !Márk! ; 2013.05.25. 21:40

[Figyelem! Az írás SPOILERES lehet a 2009-es film történéseit illetően. Mindenki csak saját felelősségre olvassa el!!!!!]

poster2.jpgA Star Trek Univerzum minden kétséget kizáróan az egyik legmeghatározóbb szegmense a sci-fi mozgóképeknek. Ennek ellenére ez a világ valahogy mindig idegen maradt számomra. A sorozatokból gyakorlatilag egyetlen epizódot sem láttam, a mozifilmek közül csak a két Abrams-filmet láttam, így mondhatni, hogy én a laikusok táborát erősítem. Ennek fényében mondhatom, hogy a 2009-es első rész tetszett, de nem tartom többre egy korrekt kis science fiction-nél. Viszont a Sötétségben valami olyan hihetetlen hatást váltott ki belőlem, amit egy hozzám hasonló filmrajongó nagyon ritkán él át.

A történet központjában természetesen mi más állna, mint az Enterprise, azonban immáron már Kirk kapitány (Chris Pine) irányítása alatt. Az első részben látott fontosabb szereplők mindegy szálig itt vannak, hogy felvegyék a harcot egy legyőzhetetlennek tűnő félelmetes terrorista (Benedict Cumberbatch) ellen. Ennél nyilván persze többről van szó, de a cselekmény koncepcióját a spoilerezés elkerülése végett csak ilyen nagy vonalakban vázoltam fel.

Dacára annak, hogy milyen döbbenetesen jó visszhangja volt a filmnek kritikusok és nézők körében egyaránt, kicsit szkeptikus voltam. Ezt a rossz előérzetet azonban a játékidő pergése folyamatosan felemésztette, mígnem átvitt a teljes szórakoztatás ösvényére. Merthogy a Sötétségben szórakoztat, méghozzá kegyetlenül. A látvány -és díszlettervezés kiváló formát öltött, amely egy sci-fi-nél úgy gondolom elengedhetetlen. Élénk színek, letisztult kép, valamint a végletekig kimért precizitás jellemzi a film vizualitását. Még az utolsó porszem is mérnöki pontossággal és művészi érzékkel van elhelyezve. Egyedül a 3D-t éreztem felesleges lehúzásnak, egyszerűen csak utólag átkonvertált háromdimenziós mozgóképpel van dolgunk.

star_trek_into_darkness_5.jpgA színészek hozzák azt, amit az első részben, sőt talán még többet is. Chris Pine-t nem tartom egy fergeteges színésznek, de Kirk szerepét teljesen jól hozza. A Spock-ot alakító Zachary Quinto-nál viszont mintha fejlődést láttam volna, jobb játékot az elődhöz képest. Aki ilyen tekintetben viszi a pálmát, nem meglepő módon Benedict Cumberbatch. Elég csak egyetlen képkockát megnézni és máris érződik karakterének hihetetlenül erős, karizmatikus kisugárzása. A rajongók nem véletlenül őt tartják az Univerzum legjobb fő gonoszának, hiszen amellett, hogy fizikailag erős és briliáns elme, betekintést nyerünk az ő hátterébe is. Végre egy fő genyó, akinek megértjük a motivációját! A párbeszédek is zseniálisan vannak megírva: az apró, csípősebb megjegyzések mellett kapunk nem kevés pörgős, feszült dialógust, amelyek egy pillanatra sem válnak nevetségessé vagy erőltetetté.

Nem kertelek, a Sötétségben - Star Trek tökéletes blockbuster számomra. Az akciók változatosak és monumentálisak, a karakterek jól meg vannak írva, a tempó pedig annyira pörgős, hogy fel sem tűnik az embernek a több, mint két órás játékidő. Az idei év magasan legjobb filmje számomra, de általában véve is a kedvenceim közé kapitulált. Kötelező darab laikusoknak és rajongóknak egyaránt!

10/10  

2 hozzászólás :

A bejegyzés trackback címe:

https://warzoneonline.blog.hu/api/trackback/id/tr365317996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

keelord 2013.05.27. 20:58:26

Valóban nagyon jó kis blockbustert hozott tető alá J.J., aki ha így folytatja előbb-utóbb a kedvenc rendezőim közé lép elő. :) Nekem az első rész jobban tetszett, mert ott alacsonyabbak voltak az elvárások, a Sötétségbennél már azért lehetett erre számítani. A 10 pontot kicsit túlzásnak érzem, de tény, hogy remek film.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2013.06.04. 11:56:55

Az biztos, hogy nagyon jó film lett, örülök, hogy Abrams kezében van a Star Wars.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz az oldalon-on:

Így se? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassunk!

Hirdess a Warzone-on!

Változatos hirdetési felületeket biztosítunk elérhető áron, mindenkinek. Keress minket e-mailben!

Statisztika

süti beállítások módosítása