Szerelem és más drogok (Love and other drugs, 2010)

írta: !Márk! ; 2013.05.29. 20:00

love_and_other_drugs_poster.jpg

Mielőtt még elkezdeném a kritika írását, szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy még mindig lehet jelentkezni nálam az eladó PC játékok kapcsán! Na de akkor lássuk a kritikát:

Általában eléggé rossz véleménnyel vagyok a romantikus vígjátékokról. A sablonosság netovábbja ez a műfaj, mindig ugyanazt a sztorit kapjuk meg csak más emberek tolmácsolásában és más helyszíneken játszódva. Annyira egy kaptafára készül az összes ilyen film, hogy már a legapróbb eltérésnek, szabályfelrúgásnak is úgy örülök, mint egy kisgyerek, aki megkapta a hőn áhított játékát. Persze akkor jogosan merül fel a kérdés, hogy miért nézem ezeket a romkomokat? Nos azért, mert szerintem az egyik legjobb dolog pozitívan csalódni és néha van, hogy egy tengernyi sz*ron át kell hámoznod magad, azért, hogy egy-egy gyöngyszemre rábukkanj.

A sztori átlagosabb nem is lehetne: a tipikus macsó kúrógép egyszer csak találkozik egy olyan lánnyal, aki "más, mint a többi" és vele többet akar, mint egy egyéjszakás kalandot. Főhősünk, Jamie (Jake Gyllenhaal) gyógyszerkereskedőként keresi kenyerét. Munkahelyén ismerkedik meg a Parkinson-kóros lánnyal, Maggie-vel (Anne Hathaway), akivel össze is szűri a levet. A kérdés az, hogy lehet-e több kettejük között testi kapcsolatnál?

Tudom, a leggagyibb, legolcsóbb romantikus komédiák szoktak ilyen alapkoncepcióval operálni. De a Szerelem és más drogok üdítő kivétel. Pedig úgy durrogtatja a kliséket, hogy azt még Dennis Dugan is megirigyelné. Azonban ezeket az ezerszer elcsépelt "fordulatokat" nem éreztem annyira zavarónak. Lehet a helyenként meglepően erős és mély drámai töltet miatt történt ez, de valami kétségtelenül működött. Apropó, dráma. Személy szerint nagyon kedvelem azt, amikor egy filmben jól ötvöződik a vígjáték és a dráma. A forgatókönyv is elnyerte tetszésemet olyan szempontból, hogy az írók nem akarták mindenáron félpercenkénti poénáradattal teletűzdelni a filmet. Félreértés ne essék, akadnak poénok, de jóval visszafogottabb mértékben, mint amilyet egy hasonló kaliberű alkotástól már megszokhattunk. A drámai töltet is jól bele van szőve a cselekménybe, nem válik erőltetetté. Abszolút van létjogosultsága ennek a történetszálnak és nem is keltett olyan mondvacsinált, "muszájból" beleszuszakolt hatást, mint mondjuk a Barátság extrákkalban. Többrétű mondanivalót is felfedezni véltem a filmben, olyan mértékletes dolgokra próbál meg minket emlékeztetni, ami a mai társadalomban alaposan kihalófélben van. Számomra nagyon fontos az efféle üzenet és az a legjobb az egészben, hogy szájbarágás nélkül, kevés nyállal és giccsel tárják elénk. És bizony akadtak olyan pillanatok, amik megfogtak és gondolkodásra ösztökéltek. Azért egy romkomtól ez szép munka!

loveandotherdrugs1.jpgA színészek is hozzák a kötelezőt. Anne Hathaway és Jake Gyllenhaal párosa szerethető és mindkettejük alakítása teljesen rendben van. Jók a változatos érzelmek kifejezésében és a kémia is remekül megvan a két színész között. Josh Gad, aki Jamie öccsét játszotta kicsit lehúzta az én szememben a színészi teljesítményt. A karaktere nem túl eredeti, (ahogy Jamie-é sem) de erre rátesz egy lapáttal Gad céltalan ökörködése. Maggie karaktere sem teljesen releváns a már megszokott romkom fő női karakterhez képest. Nem akar egykönnyen túllépni a szexuális alapokon fekvő kapcsolatán, de hogy miért, azt nem lövöm le, mindenesetre ez is érdekes témát szolgáltathat. A betétdalok kiválasztása is jó ízlésről tesznek tanúbizonyságot. Ez az egész lehet, hogy nem működne, ha nem egy olyan precíz és tudatos ember foglalta volna el a rendezői széket, mint Edward Zwick. Akinek nem ismerős a fickó neve, csak néhány munka az életművéből: Szenvedélyek viharában, Az utolsó szamuráj, Véres gyémánt.

Összességében elmondható a Szerelem és más drogokról, hogy közel sem egy mestermű és nem is áll távol attól, hogy egy tök átlagos szerelmes film legyen, de a fent említett pozitívumok kihúzták a gödörből és egy akár többször nézős filmmé varázsolták. Tényleg nem találja fel a spanyolviaszt, de kellemes kis felüdülést okoz, műfajon belül pedig igazi csemege.

7/10 

2 hozzászólás :

A bejegyzés trackback címe:

https://warzoneonline.blog.hu/api/trackback/id/tr545321224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.05.29. 22:41:15

Nekem nagyon bejött, szerintem az élbolyba tartozó romantikus film.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.05.31. 22:07:29

@lisztes: Örülök, hogy neked is elnyerte tetszésedet. Én személy szerint kissé alulértékeltnek tartom. Nem olyan magasztos pontszámokat várnék el, de szerintem az IMDB-s 6,6 csillag relatíve kevés és ahogy olvasgattam a magyar portálokat, fórumokat, ott sem találkoztam egyöntetű pozitív vélemények áradatával.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz az oldalon-on:

Így se? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassunk!

Hirdess a Warzone-on!

Változatos hirdetési felületeket biztosítunk elérhető áron, mindenkinek. Keress minket e-mailben!

Statisztika

süti beállítások módosítása