Sakáltanya (Coyote Ugly, 2000)

írta: !Márk! ; 2013.06.25. 08:20

Mielőtt itt szubjektív filmes élményeim világhálón való közzétételébe belekezdenék, el kell mondanom, hogy bocsánatot kérek az utóbbi időkben történt inaktivitásomért, de mostanság belecsöppentem a nyári meló örömeibe, ami azért elég sokat kivett belőlem. Nem volt sok szabadidőm és ami volt is, azt is többnyire pihenéssel töltöttem. Arra, hogy filmeket nézzek nem volt nagyon se időm, se energiám, arra meg hogy blogoljak meg pláne nem. Ilyen kihagyásokra lehet majd tőlem számítani, de igyekszem azért a továbbiakban. Remélem megértitek. Na de akkor lássuk is, hogy hogyan sikerült a 2000-ben készült Sakáltanya szerintem.

coyote_ugly.jpgViolet (Piper Perabo) özvegy édesapját hátrahagyva kiköltözik New York-ba, hogy belecsapjon a nagybetűs életbe. A zeneszerzésnek él, és nagy vágya, hogy dalait egyszer a legnagyobb sztárok énekeljék el. Azonban a nagyvárosban rá kell döbbennie, hogy az élet nem ilyen egyszerű. Ahhoz, hogy megélhessen elkezd egy bár táncosaként dolgozni, miközben a nagy álom még mindig a szeme előtt lebeg. Közben megismerkedik egy sráccal is, szóval van itt minden, ami egy ilyen tinicsajos szórakoztatáshoz kell, kérdés az, hogy elég-e mindez.

A válaszom erre az, hogy részben igen. Tudom, hogy maga az alap a legelcsépeltebb, legsablonosabb cselekménynek nyújt táptalajt, de ennek ellenére mégis működik valamennyire a dolog. Félreértés ne essék, a Sakáltanya elég gyenge filmkészítési szempontból nézve. Egy jó kis ivós játékot is lehetne belőle csinálni, ugyanis annyi klisé van benne, hogyha mindegyik után meginnánk egy felest, akkor a toxikológián kötnénk ki. De ilyesmivel jó párszor már találkoztam "filmes pályafutásom" során. Amikor egyszerűen tudod, hogy amit látsz az szörnyű és erőtlen, de te mégis szereted. Ezek azok a filmek, amiket gyűlölök szeretni. Lehet, hogy béna dumának fog tűnni, de komolyan mondom nem tudok rájönni, hogy miért vált be nálam a Sakáltanya receptje.

223122_galeria_sakaltanya_02.jpgAkkor nézzük is a pozitív dolgokat. A csajok dögösek, a betétdalok elképesztően jók, és ha mai szemmel nézi az ember, akkor hihetetlenül nosztalgikusok is. A cselekmény szép ütemben pörög, egyáltalán nem éreztette magát a másfél órás játékidő. De most jöjjön az ellenpólus, azaz a negatív elemek, amikből sokkal több van és szerintem fontosabbak is, pont ezért nem értem ezt a furcsa végkicsengést. A színészek nem brillíroznak túlzottan. Oké, tisztességes próbálkozások persze vannak, de ezen kívül semmi több. A forgatókönyvvel még alapból nem is lenne baj, sokkal inkább a rendezés lett elszúrva. A Sakáltanyának ugyanis meglennének a maga nagy pillanatai, de ezek annyira súlytalanul és érdektelenül vannak ábrázolva, hogy nagyon rossz mederbe tereli az egészet. Ez az egész a film hosszára vezethetők vissza szerintem. Említettem azt a bizonyos másfél órát, ami gyorsan eltelik, de nem véletlenül. Ugyanis túlságosan kapkodósnak, összecsapottnak éreztem a film érdemi részét. Karakterábrázolás terén totális csőd tapasztalható, de olyan mértékben, hogy 2-3 karakter kivételével senkinek nem tudom felidézni a nevét. Nincsenek a szereplők kellően kibontva, a drámainak szánt részek nem elég fajsúlyosak, pedig volt bennük kraft. A konfliktusok, fordulópontok túl hamar/egyszerűen vannak lezárva, ami szintén nem túl előnyös. A vége pedig mondanom sem kell, eléggé kiszámítható.

Lehet, hogy csak olyan pillanatomban kapott el a film, de valamiért pozitív élménnyel gazdagodva álltam fel a finálé után. Pont egy szabadnapon, pihengetős másfél órát áldoztam rá és lehet ez bizonyult végülis sikeresnek. Elképzelhetőnek tartom, ha egy zsúfolt, stresszes nap után vetem rá magam, vagy egy komolyabb filmnézősebb éra közepén nézem meg, akkor nagyon csúnyán lehúznám, de nem így lett. Kissé alulértékeltnek tartom, ez azonban ne riasszon el senkit. Nem mondom, hogy kötelező érvényű a megnézése, de ha van az embernek egy szabad és nyugis másfél órája, akkor tegyen vele egy próbát.

7/10

szólj hozzá :

A bejegyzés trackback címe:

https://warzoneonline.blog.hu/api/trackback/id/tr765376771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz az oldalon-on:

Így se? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassunk!

Hirdess a Warzone-on!

Változatos hirdetési felületeket biztosítunk elérhető áron, mindenkinek. Keress minket e-mailben!

Statisztika

süti beállítások módosítása