A Sunset Limited (The Sunset Limited, 2011)

írta: !Márk! ; 2012.09.26. 10:02

1.jpgTudom, kellene valami bevezető, amit a korábbi kritikáimnál már megszokhattatok. De most egy szolgálati közleménnyel kezdem. Kicsit nagy a lappangás a blogon mostanság, ennek fényében, ha minden a terv szerint halad, akkor  a jövő héten jön a Szubjektív Szélesvászon című rádióműsor második tematikus hete, addig pedig valószínűleg még egy kritikát olvashattok majd tőlem.

De térjünk is rá a mai alanyra, melynek alapkoncepciója pofon egyszerű: egy professzor (Tommy Lee Jones) öngyilkosságot kísérel meg egy metróállomáson, azonban tervét meghiúsítja egy kvázi angyalként felbukkanó fekete börtöntöltelék (Samuel L. Jackson). Fekete (így írják a stáblistában is, ugyanis polgári nevek nem hangoznak el a filmben) meginvitálja magához a férfit, ahol elkezdenek beszélgetni, vitatkozni. Hitről, vallásról, bűnről, jó és rossz dolgokról egyaránt.

A Sunset Limited bizonyos szempontból egy unikum számomra. Ugyanis végig olyan érzésem volt, mintha nem is egy filmet néznék, hanem egy érdekfeszítő diskurálás tanúja lennék. Gondolom ebből adódóan evidens, hogy a hangsúly a párbeszédek dinamikáján és tartalmán van. Nos, egyikből sincs hiány, rendkívül érdekes és izgalmas nézetek kerülnek a néző figyelmébe, emellett pedig a tempóra sem lehet panasz. Egy-két üresjárat olykor akad, de ezek elhanyagolhatók.

Fontos megemlíteni a színészi játékokat is. Leginkább Samuel L. Jakcson brillírozik, de Tommy Lee Jones sem marad le mögötte sokkal. TV filmről van szó, a költségvetés ebből adódóan meglehetősen minimalista. Gyakorlatilag egy helyszínen játszódik, a beszélgetésen kívül más esemény nem is történik a másfél óra alatt. Zene sincs nagyon, így a rendező (aki maga Tommy Lee Jones) csak a dialógok mélységére és tartalmára bízta a film sikerét vagy bukását.

Ennek fényében azt mondom, hogy ne nézze meg mindenki fejvesztve, ugyanis a milliós költségvetésű CGI-októl túltengő popcornmozikon szocializálódott filmrajongó nem biztos, hogy élvezni fogja. Akit viszont érdekel egy olyan mű, ami sok ízben vonultatja fel a pszichológiai hadviselést, és szereti, amikor emberek egymást kifürkészik, annak bátran ajánlom!

8/10 

szólj hozzá :

A bejegyzés trackback címe:

https://warzoneonline.blog.hu/api/trackback/id/tr364803633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz az oldalon-on:

Így se? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassunk!

Hirdess a Warzone-on!

Változatos hirdetési felületeket biztosítunk elérhető áron, mindenkinek. Keress minket e-mailben!

Statisztika

süti beállítások módosítása