Kínzó hőség (The steam experiment, 2009)

írta: !Márk! ; 2013.01.29. 22:09

steam_experiment_poster_large.jpgSzámtalan film megtekintése után úgy gondolom, hogy elég kevés olyan rossz alkotással lehet találkozni, ami alapjaiban rossz, és meg sem próbál szórakoztató lenni. A Kínzó hőség kifejezetten ebbe a kategóriába illik. Szerencsére nem egy nagyon ismert műről van szó, ami nem is baj, hiszen innen-onnan lopkod ötleteket, hemzseg a logikai bukfencekben, és meg sem próbál a "saját erejéből" mutatni valamit.

A készítők nem tudom milyen indíttatásból gondolták úgy, hogy Val Kilmer tökéletes választás lesz a főszerepre. Félreértés ne essék, nem utálom őt, egyszerűen csak egy hihetetlenül karizmátlan, közömbös színész az én szememben. Csórikámnak most egy olyan férfit kellett eljátszania, aki egy nap bemegy egy újság szerkesztőségébe, ahol elmondja, hogy mindenáron szeretné, ha közölnének egy cikket az ő tudományos, globális felmelegedés teóriájáról. Kiderül azonban, hogy a férfi hús-vér emberekkel kísérletezik, méghozzá olyan módon, hogy hat idegen embert egy gőzkamrába zár be, ahol fokozatosan egyre melegebb lesz.

Aki már kicsit jártasabb a filmek világában az már kapásból tudna néhány 2009-nél korábbi filmet mondani, amik nagyon hasonló koncepcióval operál. A legszembetűnőbb talán a Fűrész koppintás, ahol nem csak az alapszitut, de valamilyen szinten Jigsaw karakterét is próbálták átemelni a Kilmer által alakított Jimmy-be. Gondolom nem kell részleteznem mekkora sikerrel. Maga az alapsztori jó lenne, a karakterek közötti konfliktusok, erőviszonyok, kapcsolatok, a fordulatok szintén jól működnének, ha nem láttunk volna már ilyet korábban. Magyarán szólva az eredetiség faktor szinte a nullával egyenlő. És a legelkeserítőbb az, hogy szemmel láthatóan a stáb tökéletesen meg volt ezzel elégedve, nem is próbáltak valami mást alkotni saját kútfőből. Tudom, hogy ez elsősorban a forgatókönyv hibája, de azért a rendezés is megér egy misét.

kGPVja9Gp3mPyBJJW1ezsJlzH6c.jpgValamilyen szinten talán menthető lenne a helyzet, ha a színészek hozzáadnának valami korrektnek nevezhető teljesítménnyel. Azonban ez is hiányzik. Val Kilmer egyszerűen számomra komolyan vehetetlen volt egy ilyen figura szerepében, annyira túljátssza a szerepet. A hat fogolyt megformáló mellékszereplők több-kevesebb sikerrel muzsikálnak, a karaktereik azonban így is pocsékak. Nincs egyetlen azonosulható figura sem köztük, arról nem is beszélve, hogy a hat szereplő a lehető legsablonosabb legsztereotipikusabb jellemvonásokra épül. Aki talán még elfogadhatóan teljesít, az Armand Assante, aki az ügyben vizsgálódó nyomozót kelti életre.

Ritkán, de tényleg nagyon ritkán sikerül elkapnia a filmnek a néző figyelmét, de ahogy már mondtam, ez egy teljesen felesleges, ezerszer látott klisékből táplálkozó maszlag, ami egyedül azok számára lesz élvezhető, akik még életükben nem láttak még minőségi thrillert. Higgyétek el, nem érdemes erre elpazarolni másfél órát!

4/10

szólj hozzá : 2009 hőség steam experiment The Kínzó

A bejegyzés trackback címe:

https://warzoneonline.blog.hu/api/trackback/id/tr645051970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz az oldalon-on:

Így se? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassunk!

Hirdess a Warzone-on!

Változatos hirdetési felületeket biztosítunk elérhető áron, mindenkinek. Keress minket e-mailben!

Statisztika

süti beállítások módosítása