Chihiro Szellemországban (Sen to Chihiro no kamiakushi, 2001)

írta: !Márk! ; 2013.04.11. 21:45

Chihiro-Szellemorszagban.jpgŐszintén szólva sosem voltam az a nagy anime rajongó. Noha nem azért, mert bármi ellenvetésem lenne a műfajjal kapcsolatban, egyszerűen csak nem vagyok az a típus, aki hetente darálja le a sorozatokat és az egész estés filmeket. De ez korántsem jelenti azt, hogy nincs olyan képviselője, amit ne szeretnék (láttam már nagy klasszikusokat, kevésbé ismert darabokat is) de úgy érzem, hogy köztem és az anime között lesz egy gát. Nagyon tetszettek olyan művek, mint például az Akira, a Páncélba zárt szellem, vagy a Szentjánosbogarak sírja, de annyi bizonyos, hogy én még jobb anime filmet nem láttam a Chihiro-nál.

Chihiro egy kislány, aki szüleivel éppen költözik. Útjuk során azonban tesznek egy kis kitérőt, ahol egy rejtélyes alagúthoz érnek, melynek túloldalán egy kihalt, vidámparkszerű helyre bukkannak. Nem látnak senkit, viszont egy pult telis-tele van pakolva friss és gusztusos ételekkel. A szülök rá is vetik magukat az ételre, Chihiro azonban kihagyja, mondván nem akar ebből semmi bajt. A szülők pedig disznóvá változnak a nagy zabálás közepette, Chihiro-nak pedig munkát kell vállalnia a helyi fürdőben, hogy visszakaphassa szüleit és elmehessenek Szellemországból.

A történet első blikkre nem ígér többet egy puszta kalandsztorinál, ami lehet, hogy más rendező keze alatt csak ennyiről szólna, csakhogy a filmet nem más, mint az anime műfaj mesterének titulált Hayao Miyazaki valósította meg. Miyazaki nem elégszik meg ennyivel, hiszen tele van a filmje mondanivalóval, értékes üzenettel, szimbólumokkal. A megvalósítás valami fenomenális. A rajzok egyáltalán nincsenek összecsapva, még a legapróbb részlet is művészi gyönyörűséggel van megalkotva. A karakterek is szenzációsan vannak megírva. A film egyúttal egy nagyívű karakterfejlődés Chihiro részéről, hiszen egy elkényeztetett kislányból egy alázatos, bátor nő lesz. Miyazaki-ra jellemző, hogy a karaktereire nem igazán lehet egyértelműen ráaggatni a jó, vagy a rossz jelzőt. Ott van például Yubaba, a fürdő "uralkodója", aki egy kapzsi boszorkány, de a kisfiával olyan odaadással és szeretettel törődik, ahogy egy mintaanyának kell. A karakterek tehát változatosak, sokszínűek, már a külsejük alapján is, hiszen ebben a varázsvilágban tulajdonképpen Chihiro az egyetlen ember, a legtöbben csak emberhez hasonló lényeg többnyire.

130473_1.jpgA forgatókönyv is nagyon tudatosan van felépítve. A nézőnek Chihiro-val kell azonosulnia, ugyanis hozzá hasonlóan először mi sem tudunk semmit erről az egész furcsaságról, aztán a történet előrehaladtával fokozatosan értjük meg az összefüggéseket, a dolgok működését. A fürdőben zajló élet akár egy szimbólumként is értelmezhető a való életet tekintve. A fürdőben, csak úgy mint az életben meg kell dolgozni az elismerésért, alázatosnak és kitartónak kell lenni ahhoz, hogy elérjük azt, amit szeretnénk. Magával a cselekményvezetéssel is vontam egy hasonló párhuzamot: nekem, mint laikus nézőnek az anime műfaj kapcsán hasonló volt a tapasztalatom, mint Chihiro kalandja a film folyamán, amit nagyjából úgy kell elképzelni, hogy pont mire beleéltem volna magam ebbe az animés közegbe, mire az összefüggéseket megértettem volna, mire igazán elkezdtem szeretni a filmet, egyszercsak vége lett. A fantasztikus zene is szerves részét képzi annak a nagyszerű egésznek, amit ez a mű képvisel.

spirited_away_yu-baaba_chihiro.jpgA Chihiro Szellemországban egy olyan mese, ami egy fantasztikus történetet mesél el, mindezt tartalmasan elénk tárva teszi. Nem igazán ajánlanám kisgyerekeknek, akik lehet élvezni fogják, de egészen másképp értelmezné, mint egy idősebb korosztály képviselője. Persze egy olyan tanmesének is beillik a kicsik számára, aminek a lényegét a japán gyerekekkel már nagyon korán megértetnek, mégpedig, hogy a munka gyakorlatilag a kulcsa mindennek, elengedhetetlen az élethez. Gyönyörű film ez, nagyszerű karakterekkel, remekbe szabott animációval, jó történettel, sok izgalommal, igazi sokszor nézhető darab. Csak a műfajtól való idegenkedés miatt nem tudok rá maximális pontszámot adni.

9/10

szólj hozzá :

A bejegyzés trackback címe:

https://warzoneonline.blog.hu/api/trackback/id/tr805217579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz az oldalon-on:

Így se? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassunk!

Hirdess a Warzone-on!

Változatos hirdetési felületeket biztosítunk elérhető áron, mindenkinek. Keress minket e-mailben!

Statisztika

süti beállítások módosítása